Uutiset | 11.2.2016

Vuoden Ympäristörakenne 2015: Jokipuisto Kotkan Karhulassa on runsaudensarvi

Jokipuisto kuva 5 - kuvaaja Anne Vilkki-LanuJokipuisto Kotkan Karhulassa on palkittu Vuoden 2015 Ympäristörakenteena. Vuosina 2012 – 2015 rakennettu puisto on runsaudensarvi korkealaatuisesti toteutettuja kasvi-, kivi- ja vesiaiheita. Välillä alennustilassa ollut jokivarsi on kokenut arvonpalautuksen. Suositussa puistossa on nähtävää ja tehtävää kaikille kaikkina vuodenaikoina.

Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliiton järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin 11. helmikuuta Jyväskylässä järjestetyillä Viherpäivillä. Kilpailussa myönnettiin kunniakirjat palkitun kohteen rakennuttajalle sekä suunnittelussa ja toteutuksessa keskeisimmin mukana olleille tahoille.

Kunniakirjat saivat Jokipuiston rakennuttaja Kotkan kaupunki, pääsuunnittelija kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen ja toteuttaja Kotkan kaupungin puistotoimen rakentajaryhmä. Erikoismaininnoin palkittiin kivitöiden tekijä Vikmanin Kivi ky, kasvillisuuden suunnittelija toimistopuutarhuri Anne Vilkki-Lanu Kotkan kaupungin puistotoimesta, kasvillisuuden toimittaja Terolan Taimitarha sekä kuvanveistäjä Antti Maasalo Jokipuistossa sijaitsevasta ”Alkulähteellä” -teoksesta.

Esteettömästi korkeuseroista huolimatta

Jokipuiston selkärangaksi on rakennettu vankat luonnonkivimuurit entisen ylijyrkän, hankalasti hoidettavan nurmirinteen tilalle. 1970-luvulla rakennetut raskaat betoniportaat on piilotettu ja ne toimivat nyt puroputouksen tukirakenteena. Rakenteissa käytetty luonnonkivi on suurelta osin kierrätyskiveä. Myös alueella olleet isot siirtolohkareet ja säästämisen arvoiset puut ovat osa uutta puistoa.

Kivimuurien ja betoni- sekä luonnonkivipintaisten käytävien avulla puistoon rakentuu selkeät ylä- ja alatasot. Suurista korkeuseroista huolimatta puistossa pääsee liikkumaan esteettömästi helppokulkuisia betonikiveyskäytäviä pitkin. Puistossa on myös kivisiltoja ja -veistoksia. Erilaisten aiheiden miltei ylenpalttinen runsaus muodostaakin suuren kontrastin alueen muulle ympäristölle.

Puiston hyvinvoiva kasvillisuus on runsasta ja vaihtelevaa: muun muassa kivikkoperennoja, koristeheiniä ja maanpeitekasveja sekä kotimaisia atsaleoita ja alppiruusuja. Puiston läpi kulkevan puron loppupäässä kosteikko ja tervaleppälehto muuttavat puron olemusta vehreämmäksi. Useat koristekasveista on varustettu nimikyltein.

Joesta pumpattava vesi kiertää ylätason isokokoisen Alkulähteet -taideteoksen kautta puroputoukseen, puiston keskellä olevaan isoon lummelampeen ja puroja pitkin takaisin jokeen.

Jokivarren arvonpalautus

Jokipuisto rajoittuu Karhulan keskuskenttään ja uimahalliin. Puistossa on myös leikkipuisto sekä ilmeeltään luonnonmukaisempi piknik-alue jokivarressa. Alueen suosiosta kertoo se, että alkuperäiset kaksi isoa massiivigraniittipöytää ovat saaneet seurakseen jo neljä lisäpöytää.

Vuoden ympäristörakenne -tuomaristo kiittää erityisesti aikaisemmin toisarvoisen ranta-alueen rakentamista osaksi Karhulan keskustan liikunta- ja vapaa-aikakokonaisuutta sekä jokivarren reittien kehittämistä.

Aikanaan suurena uittoväylänä toiminut Kymijoen Korkeakoskenhaara oli pikku hiljaa muuttunut lähinnä likaviemäriksi. Joen puhdistamisen ja Jokipuiston rakentamisen ansiosta joen historiassa alkoi uusi kukoistus.

Jokipuisto saanee myös jatkoa. Tarkoituksena on kehittää muun muassa jokivarren polkuverkostoa. Kaavassa on varaus myös kahdelle riippusillalle. Jokirantaan on tehty 12-metrinen ponttonilaituri, joten tulevana kesänä puistoon voi rantautua yksityisveneelläkin.

Tunnustus tasokkaalle ympäristölle

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi tasokkaita ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö. Palkinto jaettiin nyt 25. kerran.

Kilpailun tuomaristossa olivat edustettuina Rakennustuoteteollisuus RTT:n, Puutarhaliiton, Kiviteollisuusliiton, Viherympäristöliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Suomen Arkkitehtiliiton, ympäristöministeriön ja lehdistön edustajat.

Lisätietoja:

Kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen, Kotkan kaupunki / Puistotoimi
Puutarhaneuvos
044-702 4773
heikki.laaksonen@kotka.fi

Tiina Kaskiaro, Rakennustuoteteollisuus RTT ry
tiina.kaskiaro@rakennusteollisuus.fi
050 466 0297

Jyri Uimonen, Puutarhaliitto ry
jyri.uimonen@puutarhaliitto.fi
040-827 4833

Lehdistökuvat:
www.maisemabetoni.fi, www.puutarhaliitto.fi

Kuvat 1a ja 1b 1970-luvulla rakennetut raskaat betoniportaat jätettiin puroputouksen tukirakenteeksi. Hankalahoitoinen, ruma rinne pengerrettiin kahdella graniittimuurilla.

Kuva 2 Joesta pumpattava vesi kiertää ylätason isokokoisen Alkulähteet -taideteoksen kautta puroputoukseen, puiston keskellä olevaan isoon lummelampeen ja puroja pitkin takaisin jokeen.

Kuva 3 Korkeuseroista huolimatta puistossa pääsee liikkumaan esteettömästi helppokulkuisia betonikiveyskäytäviä pitkin.

Kuva 4 Rakenteissa käytetty luonnonkivi on suurelta osin kierrätyskiveä.

Kuvat 5-7 Tunnelmia puistosta eri vuodenaikoina

Jokipuisto kuva 1a ennen peruskorjausta - kuva Kotkan puistotoimen arkistoJokipuisto kuva 1b - kuvaaja Anne Vilkki-LanuJokipuisto kuva 2 - kuvaaja Sirkka SaarinenJokipuisto kuva 3 - kuvaaja Tiina KaskiaroJokipuisto kuva 5 - kuvaaja Anne Vilkki-LanuJokipuisto kuva 6 - kuvaaja Anne Vilkki-LanuJokipuisto kuva 7 - kuvaaja Anne Vilkki-Lanu