Passiivikivitalo on tulevaisuuden luksusta

orava_20130327_123Uusien pientalojen energiankäyttöä voidaan tehostaa monilla tavoilla. Kun uusi talo rakennetaan vähän energiaa tarvitsevaksi, ei myöhemmin tarvitse tinkiä asumismukavuudesta eikä puhtaasta ja terveellisestä sisäilmasta, vaikka energian hinta nousisikin.

Rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen pienentää paitsi lämmityslaskua myös hiilidioksidi- ja muita päästöjä.

VTT:n vertailulaskelmien (tutkimusraportti RTE627/05) mukaan tiivis hyvin eristetty harkkopientalo säästää 50 vuoden aikana energialaskussa 75.000,- …130.000,- euroa kevytrakenteiseen normipientaloon verrattuna.

’Koska matalaenergiatalossa lämmitysenergian tarve on pieni, voidaan lämmitysjärjestelmää yksinkertaistaa. Matalaenergiatalossa ikkunavetoa ei synny, koska ikkunapintojen lämpötila on lähes sama kuin huonelämpötila. Tämän vuoksi patterit voidaan jättää pois ikkunoiden alta.

Kivitalon rakenteet toimivat matalaenergiatalossa lämmön varastona ja toisaalta sisälämpötilan vaihtelun tasaajina esimerkiksi kesähelteillä. Betonin varaa päivän lämpöä niin, että rakennusta ei tarvitse yön viileinä tunteina erikseen lämmittää. Kevytrakenteisessa hyvin lämmöneristetyssä talossa tasaisen huonelämpötilan ylläpitäminen edellyttää keväällä ja syksyllä lämmittämistä aamuyöllä ja jäähdyttämistä iltapäivällä.

Kun rakennetaan matalaenergiataloa, on erityisen tärkeää saada rakennuksen ulkovaippa ilmatiiviiksi. Betonirakenteet on kehitetty myös matalaenergiarakentamista varten.

Matalaenergiarakenteiden kuivumiskyky on normaalirakenteita heikompi, koska lämpövirtaa rakenteiden läpi ei juuri ole. Siksi betoni on turvallinen materiaali myös kaikkien energiapiheimpiin ratkaisuihin, koska betoni sietää hyvin pitkiäkin kosteusjaksoja ja hitaita kuivumisjaksoja.

matalaenergiarakentaminen2Kuva: VTT